Google Drive map

Google Drive vs Dropbox

Deze week lanceerde Google haar langverwachte Google Drive (ook wel GDrive) cloud opslagdienst. Een markt die op dit moment gedomineerd wordt door Dropbox en aanbieders als SugarSync, Skydrive en Box.net. In dit artikel vergelijken wij enkele features van Google Drive met die van Dropbox.

Wat is Google Drive?

We zouden Google Drive kunnen beschouwen als een add-on dienst voor de cloud dienst Google Docs. Al meer dan 2 jaar biedt Docs de mogelijkheid ook niet-Google documenten hierin op te slaan. Google Drive biedt nu ook de mogelijkheid deze documenten te synchroniseren naar het werkstation en vise versa. Hierdoor is het heel erg makkelijk om met je bestaande applicaties te blijven werken en documenten veilig op te slaan in gesynchroniseerde mappen.

Installatie & gebruik

Middels een linkje in Google Docs kunnen de installatiebestande worden gedownload. Bij installatie moeten de inloggegevens voor Google Docs worden opgegeven en kan worden gekozen of alle mappen of slechts enkele mappen moeten worden gesynchroniseerd.

Net als bij Dropbox krijg je nu een aparte map in je gebruikersmap waar je Google Drive documenten worden gesynchroniseerd. Bij Dropbox is deze te vinden onder de ‘Mijn Documenten’, bij Google Drive staat deze rechtsreeks in de hoofdmap van de gebruiker.

Ook wordt er een klein Google Drive icoontje in het notificatievak van Windows geplaatst, zolang Google Drive aan het synchroniseren is wordt dit aangegeven middels een geanimeerd icoontje. Ook in de Google Drive map zelf wordt middels vinkjes op de mappen en bestanden aangeven wanneer de bestanden volledig gesynchroniseerd zijn.

Handig is de mogelijkheid om op het Google Drive icoontje te rechtsklikken en de Google Drive map te openenen of direct naar de website te gaan, hierop wordt je dan ook meteen automatisch aangemeld. Minder handig is dat je niet de Google Drive map kunt openen door op het icoontje te dubbelklikken, zoals bij Dropbox.

Google Docs documenten worden in de mappenstructuur weergegeven maar de inhoud wordt niet gesynchroniseerd, in plaats daarvan wordt verwezen naar de url locatie. Deze url wordt bij aanklikken geopend in Google Docs, slim en effectief. Overigens kunnen Google documenten ook off-line worden geopend in Chrome middels een additionele plug-in.

Mobiel

Op dit moment is Google Drive alleen op Android beschikbaar, een iOS versie wordt binnen enkele weken verwacht. Hoe het zit met Blackberry of Windows Phone is niet bekend.

Een vergelijk met Dropbox

Google Drive biedt nu 5GB gratis opslagruimte waar Dropbox 2 GB biedt, hoewel dit eenvoudig is uit te breiden is dit toch een significant verschil en vermoedelijk een mooi marketingmiddel. Google drive zal te upgraden zijn tot 25GB voor $30 per jaar en 100GB voor $60 per jaar, ter vergelijk, Dropbox kan worden uitgebreid tot 50GB voor $100 per jaar en 100GB voor $200 per jaar.

Een belangrijker verschil is de cloud dienst zelf. Bij Dropbox is dit een vrij eenvoudige online opslagmogelijkheid met goede integraties. Google Drive daarentegen is diep geïntegreerd met Google Docs en dus ook alle andere Google diensten als Gmail en Google Apps voor zakelijke gebruikers. Een groot voordeel.

Vergelijken we de werking en opties van Google Drive en Dropbox dan is het wel duidelijk dat er een flinke knipoog is naar Dropbox. Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen moet het motto van Google zijn geweest…

Enkele kleine voordelen van Dropbox zijn de mogelijkheid om bandbreedte gebruik in te stellen, ook worden met de gebruiker gedeelde mappen automatisch toegevoegd aan de gesynchroniseerde mappen. In Google Drive moet een gedeelde map eerst nog in de web interface aan ‘Mijn Schijf’ worden toegevoegd (dit kan overigens ook een voordeel zijn – zie ook onze post over Google Drive en Google Apps).

Is dit het einde van Dropbox? Wij denken van niet. Google zal veel van haar huidige Docs gebruikers met zich meekrijgen, Dropbox heeft evenwel ook een grote schare trouwe aanhangers en een rotsvast product. Wel zullen ze meer dan ooit moeten innoveren om Google achter zich te houden.