Green computing

Hoe groen is Cloud Computing?

We houden van groen en dus willen we weten hoe groen de cloud is. Wij zetten onze gedachten uiteen.

Met Cloud Computing wordt data en functionaliteit gehost in grote data centra, verbonden met het web. Deze data centra bevatten duizenden computers die dag en nacht draaien. Dit vergt aardig wat elektriciteit uiteraard, met een significante carbon uitstoot.

Maar, een nieuwe studie door Microsoft toont aan dat Microsoft’s efficiënte data centra de uitstoot per gebruiker reduceren met 30 to 90 percent. De grootste winst (tot 90%) valt te behalen in kleinere organisaties met minder dan 100 werknemers.

Hoe kan dat?

Kleinere organisaties hebben typisch één of een paar servers weggestopt ergens in een hoek of magazijn. Deze servers draaien dag en nacht en normaliter wordt slechts een klein percentage van hun capaciteit gebruikt en alleen gedurende kantooruren.

In een data centre daarentegen, kan iedere server optimaal worden gebruikt door overcapaciteit toe te wijzen aan andere bedrijven of processen. Servers kunnen ook taken uit andere tijdzones worden toegekend, zodat ze de klok rond kunnen worden gebruikt.

Kortom, je kunt hetzelfde werk doen met minder servers en minder onbelaste draaiuren.

Ook zijn de laatste generaties data centra ontworpen met energie efficiëntie in het achterhoofd. Ze gebruiken innovatieve koeltechnieken en geavanceerde server power management om energie te besparen.

Wacht, er is meer!

Wat vaak over het hoofd wordt gezien met betrekking tot de milieuvriendelijkheid van de Cloud is de reductie van verkeer. Per design is online IT uitermate geschikt voor werken op afstand. Dit verlaagt de drempel voor bedrijven om remote- en thuiswerken te adopteren om zo reis- en kantoorkosten te verlagen en medewerkers meer flexibiliteit te bieden.

Dus afgezien van het feit dat de Cloud je geld en zorgen bespaard, houd je er ook nog een goed gevoel aan over!