Co-locatie, IaaS, PaaS, SaaS vergelijk

Kiezen voor cloud – IaaS, PaaS of SaaS?

De kogel is door de kerk, u gaat de cloud in, rest slechts een vraag: hoe? U kunt dit op verschillende niveaus doen, wat past het best bij uw bedrijf?

IaaS

Met IaaS neemt u alleen infrastructuur af in de vorm van virtuele servers. Onderliggende hardware, netwerk, stroom, ruimte en virtualisatiesoftware wordt verzorgd door de IaaS aanbieder. Zelf bent u verantwoordelijk voor het OS en alles wat daar op draait (er zijn wel aanbieders die ook aanbieden het OS voor u te beheren).

Co-location, IaaS, SaaS overzicht

PaaS

Wilt u eigen software gaan onderbrengen in de cloud dan kunnen we daar nog een stapje bovenopdoen met PaaS, en een kant-en-klaar ontwikkelplatform afnemen. U levert de code, de PaaS aanbieder de rest, inclusief databases en opslagruimte. Een voorbeeld is Microsoft met het Azure platform.

Met PaaS hebben we een goede controle over de eigen gegevens en een uitstekende schaalbaarheid. Wel zal in de meeste gevallen software moeten worden aangepast of zelfs geheel herontwikkeld om op PaaS te kunnen draaien.

SaaS

Ziet u weinig heil in het ontwikkelen en onderhouden van infrastructuur of software, kies dan voor SaaS. Hierbij wordt puur functionaliteit afgenomen zonde romkijken naar de onderliggende hard- en software voorzieningen.

Grofweg kunnen we stellen dat we bij SaaS de laagste investeringen en beste schaalbaarheid zullen vinden maar ook de laagste controle over de functionaliteit, uw gegevens en onderliggende infrastructuur. Daarbij bent u afhankelijk van wat er in de markt wordt aangeboden, dit is niet noodzakelijk precies wat u zoekt.

Co-locatie, IaaS, PaaS, SaaS vergelijk

Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!