Cumulus Cloud

VDS, VPS of toch maar private cloud? IaaS ontrafeld

Cumulus CloudCloud is hip. Dat vinden niet alleen CIO’s maar ook marketeers, zij zijn helemaal los in de cloud en bedenken de mooiste termen voor hun IaaS diensten: VDS, VPS, EC2, Cloud etc. Bent u op zoek naar een cloud oplossing? Wij hebben het met u te doen. We zullen proberen u een duwtje in de rug te geven: IaaS ontrafeld.

De basis

Voordat we echt de terminologie in duiken eerst even terug naar de basis. IaaS staat voor Infrastructure as a Service, wat wil zeggen dat hard- en software door de klant niet wordt aangeschaft maar wordt afgenomen als een dienst. De hard-en software blijft eigendom van de dienstenleverancier en zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en correct functioneren.

Hoe ziet het er uit

Bij IaaS wordt veelal een Virtuele Machine (VM) opgeleverd met een bepaalde capaciteit en eventueel met software zoals een Operating System en Database Software. Deze virtuele machine staat vervolgens geheel ter beschikking van de klant en kan gebruikt worden voor zowel interne als externe toepassingen.

De Virtual Machine wordt aangeboden door een virtualisatieplatform zoals VMWare (meestal ESX of ESXi) of Xen. Eén fysieke server biedt plaats aan vele virtuele machines, je deelt dus de fysieke hardware met andere bedrijven maar de virtualisatiesoftware zorgt ervoor dat de omgevingen geheel van elkaar gescheiden zijn. Het is dus niet zo dat je over het hekje bij de buren in de tuin kan kijken.

Hoe wordt het aangeboden?

De meest voorkomende termen voor een IaaS oplossing zijn Virtual Private Server (VPS) of Cloud Server. Als je op zoek bent naar een IaaS ‘cloud’ oplossing kun je producten als managed hosting, co-location en dedicated hosting negeren. Bij managed hosting deel je een server met anderen, bij co-location en dedicated hosting wordt een aparte fysieke server gereserveerd voor gebruik door één klant.

De termen VPS en VDS (Virtual Dedicated Server) worden nogal eens door elkaar gebruikt. Soms wordt met VDS exact hetzelfde bedoeld als VPS en soms wordt VDS gebruikt om aan te geven dat virtuele hardware wordt gereserveerd zonder dat het wordt overboekt. In enkele gevallen wordt VDS (ten onrechte) zelfs gebruikt voor gereserveerde fysieke hardware.

IaaS wordt normaliter afgerekend op basis van de hoeveelheid capaciteit die wordt afgenomen: de hoeveelheid processorkracht (CPU cores), geheugen, opslagruimte en netwerkverkeer. Bij sommige leveranciers wordt ook nog per tijdshoeveelheid doorberekend (Amazon, Rackspace).

Vaak wordt een keuze geboden in het gewenste diensten-niveau (SLA’s), dit kan variëren van verschillende beschikbaarheidsniveau’s (van 99% tot 99,99%) en bereikbaarheid (kantooruren of 24×7) tot het installeren van OS updates en het monitoren van applicaties. Ook worden veelal opties als back-up, extra firewalls en softwarelicenties tegen meerprijs aangeboden.

Wat is private cloud?

De term Private Cloud wordt nogal willekeurig gebruikt en is voornamelijk een marketing term. Een Private Cloud kan refereren naar een interne of externe virtualisatieoplossing op gereserveerde hardware. Dit valt eigenlijk niet meer binnen de cloud definitie (schaalbaarheid, elasticiteit, afgerekend op basis van verbruik).

Private Cloud wordt door sommige aanbieders gebruikt om aan te geven dat de IaaS oplossing is voorzien van een extra firewall, een eigen virtueel netwerk (VLAN en/of subnet) of een koppeling met het bedrijfsnetwerk door middel van een beveiligde tunnel (VPN) mogelijk is.

Een keuze maken

Hoewel de meeste aanbieders schermen met capaciteit en scherpe prijzen zijn er veel meer variabelen die van belang zijn. Zo zal allereerst gekeken moeten worden of de geboden oplossing voldoet aan de gestelde eisen, denk hierbij aan de locatie van de data (WBP), beschikbaarheidsniveau’s, dienstverlening, security compliance, back-up mogelijkheden, performance, overboeking, geografische redundantie, opzegtermijn, exit strategie etc.