Dit zijn de IT uitdagingen voor 2019

2019 is alweer ruim onderweg en je bedrijf gaat volle kracht vooruit. Je bent echter niet de enige, alles om je heen is ook in beweging, en dat geldt zeker voor de IT ontwikkelingen. Als je even niet oplet loop je achter de feiten aan, en dat zou jammer zijn, want er gebeuren mooie dingen!

De IT ontwikkelingen en uitdagingen die u niet mag missen in 2019:

‘Cloud first’ dringt nu echt door in het MKB

Niet lang geleden werd de cloud door het MKB gezien als een mooie aanvulling op de lokale IT omgeving, met name voor de extroverte toepassingen als e-mail en samenwerken. Nu zien we heel duidelijk dat steeds meer MKB bedrijven de behoefte hebben om de gehele IT online te brengen, Cloud First dus.

En hoe zit het met ‘de Edge’?

Misschien heb je er al wel van gehoord, na de cloud hebben we nu ook de Edge. Bij cloud hebben we het over gecentraliseerde rekenkracht (computers) in datacentra die met het Internet zijn verbonden. Met de Edge wordt de rekenkracht op de eindpunten (apparaten) zelf of dichtbij bedoeld, bijvoorbeeld in het lokale netwerk.

In de kantoorautomatisering zullen we Edge toepassingen gaan zien in cloud opslag waarbij er een tussenstap in de Edge ontstaat, wat de interactie met veel of grote bestanden aanzienlijk kan versnellen en minder afhankelijk kan maken van de internetverbinding. Virtuele desktops zullen de medewerker gaan volgen en zich verplaatsen naar de dichtstbijzijnde Edge. Ook voor (video-)vergaderen zal de Edge al zoveel mogelijk afhandelen zonder alles via een centraal punt te laten lopen.

Werken wordt nog mobieler

Deze ontwikkeling is meervoudig. We merken dat bedrijven steeds vaker voor notebooks en tablets kiezen in plaats van traditionele desktop computers. Daarbij worden deze apparaten ook steeds kleiner en lichter, met typecovers, digitale pennen en docks om gemakkelijk te koppelen met een monitor en toetsenbord op kantoor.

Daarnaast zien we dat door de beschikbaarheid van steeds betere apps ook mobiele telefoons en tablets steeds meer gebruikt worden voor werktoepassingen, en niet alleen voor e-mail. Denk aan apps als OneDrive, Sharepoint, Teams, ToDo, Yammer en op maat gemaakte Powerapps.

AI komt naar je werkplek en zal je helpen

Artificial Intelligence zal steeds meer een rol gaan spelen in je dagelijkse werk. Het zal helpen om je activiteiten en informatie te analyseren en je voorstellen geven om efficiënter te werken. AI zal je helpen om je interessante informatie en resources te suggereren die relevant kunnen zijn voor. AI zal foto’s analyseren en tekst hieruit doorzoekbaar maken. AI zal helpen met vertalingen, het herkennen van gesproken tekst in video’s en je helpen zoeken naar relevante afbeeldingen als je een presentatie maakt. Ook zal AI je helpen bij het bieden van ondersteuning aan klanten en medewerkers via chat bots.

Voorbeelden van deze toepassingen zijn Microsoft MyAnalaytics, Intelligent Search, Graph, Office Transalte, Stream automatic transcription, Powerpoint Quickstarter en Teams Bots.

E-mail wordt ingehaald door andere media

E-mail was lange tijd het belangrijkste digitale middel voor samenwerking. Dit jaar zal e-mail voorgoed worden ingehaald door communicatie- en samenwerkingsmiddelen als chat, digitale teams, (video-)gesprekken en social media. Dit type communicatie is sneller, overzichtelijker en meer gestructureerd dan een bulk aan e-mail en bijlagen over en weer zenden tussen 2 of meer personen.

Er zijn veilige zakelijke toepassingen beschikbaar voor al deze toepassingen, denk aan Kaizala (chat),  Yammer (social media) en Teams (chat en conversaties), al deze apps zijn op verschillende platformen beschikbaar, iOS, Android, Windows en Mac.

Betere technologie tegen digitale bedreigingen met AI en ML

Digitale aanvallen zijn het laatste decennium enorm toegenomen, ze worden ook steeds verfijnder. Maar ook de IT industrie zit niet stil en nu zien we dan ook een echte revolutie aan beveiligings-technologieën, gebruikmakend van Artificial Intelligence en Machine Learning om aanvallen, gedrag en data te analyseren en bedreigingen te detecteren.

IT zal uit de kast komen en openlijk van de business gaan houden

Waar IT traditioneel gezien werd als een facilitator en een kostenpost, zal IT steeds meer actief bijdragen aan het succes van de onderneming. IT zal steeds minder een technologiehoekje worden en steeds meer op de voorgrond gaan treden, en de organisatie vooruit kunnen stuwen.