Office 2010 licentie in Office 365: aantrekkelijk of niet?

Als onderdeel van Office 365 kan een licentie op Office 2010 worden aangeschaft. Dit kan als onderdeel van het E3 abonnement of als losse optie binnen elk E of P abonnement. De prijzen hiervan zijn €12,75 per gebruiker/maand bij de E abonnementen (zie hier voor een overzicht van alle Office 365 abonnementen en prijzen).

Overigens is hier geen sprake van een afzonderlijk product, het is gewoon Office 2010 zoals we gewend zijn maar dan in een ander licentiemodel. De licentie is gebaseerd op een Office 365 gebruiker en kan tot op 5 verschillende computers worden gebruikt, inclusief thuis PC.

De licentie biedt de mogelijkheid te upgraden naar de laatste versies van Office wanneer deze beschikbaar zijn. Zoals gebruikelijk zal hiervoor de oude versie dienen te worden gedeïnstalleerd en de nieuwe versie weer te worden geïnstalleerd. Hier veranderdt niets dus.

De geleverde versie is de Pro Plus licentie, deze bevat naast de bekende Office producten ook Sharepoint Workspace voor off-line toegang tot Sharepoint lijsten en bibliotheken, Publisher en Infopath voor het ontwerpen en invullen van formulieren.

Om te bepalen hoe de tarieven zich verhouden tot de aanschaf van Office licenties hebben wij dit uitgewerkt over 10 jaar, uitgaande van een reguliere 3-jaarlijkse Office upgrade (de gemiddelde tijd tussen Office releases). Uitgezet in tijd levert dit het onderstaande (verassende) overzicht op waarbij de paarse lijn de Office Pro Plus licentie uit Office 365 vertegenwoordigd:

Office 2010 met Office 365

Wat opvalt is dat de prijzen van de Office Pro Plus licentie vooral de eerste jaren ruim onder de reguliere licenties blijven, pas na 3 jaar wordt de Home en Business licentie voordeliger en de volume licentie (Open License) met software assurance pas na ongeveer 10 jaar. 3-Jaarlijkse aanschaf van de retail Office Pro licentie blijft zoals verwacht duurder.