Office 365 gids: Openen met Explorer in Sharepoint

De functie ‘Openen met Explorer’ wordt gebruikt om documenten in Sharepoint weer te geven via de Windows Verkenner. Handig voor bijvoorbeeld het verplaatsen van documenten. In deze video laten we zien hoe je een Sharepoint bibliotheek opent in de Windows Verkenner:

Problemen verhelpen

Een veelvoorkomende foutmelding is “De client biedt geen ondersteuning voor het openen van deze lijst in Windows Verkenner” wanneer een gebruiker probeert een bibliotheek te openen in de verkenner middels de knop in het menu:
Openen in explorer foutmelding Sharepoint

De belangrijkste zaken die in orde moeten zijn:

  • Vaak is de foutmelding terug te voeren op een probleem met de authenticatie. Controleer dat het vinkje ‘Aangemeld blijven‘ is aangevinkt bij het aanmelden. Als je al aangemeld bent meld je dan af alvorens opnieuw aan te melden met deze optie aangevinkt.IE9 vertrouwde sites Sharepoint
  • Gebruik Internet Explorer. In Edge, Firefox en Chrome wordt deze functie niet ondersteund door het onderliggende ActiveX component. Let op dat zelfs de Microsoft Edge browser uit Windows 10 deze functie niet ondersteund. Type in het zoekvenster in Windows 10 ‘Internet Explorer’ en start deze op, je kunt deze vastmaken aan de taakbalk voor gemakkelijke toegang.
  • De Sharepoint site moet zijn toegevoegd aan de vertrouwde sites, voor Internet Explorer ga naar de Instellingen > Beveiliging > Vertrouwde Sites > Klik op de knop Sites > Voeg deze URL toe: https://*.sharepoint.com
  • Controleer of de Webclient service gestart is, ga naar het Configuratiescherm > Zoek naar Lokale Services en open deze > Ga naar de WebClient service en bekijk de status. Overigens kan het geen kwaad deze service eens te stoppen en herstarten.
  • Het is een klassieker maar soms dient de PC simpelweg herstart te worden om de functie tot leven te roepen.
  • In uitzonderlijke gevallen werkt de functie pas nadat een willekeurig document is geopend in een desktop clienttoepassing, dit triggert de authenticatie.
  • In uitzonderlijke gevallen kan niet worden afgemeld, verwijder dan de tijdelijke internet bestanden en herstart de browser. In een enkel geval is het dan zelfs nog nodig de PC te herstarten. Het is niet duidelijk of het Windows referentiebeheer (Control Panel) hierin ook nog een rol speelt.
  • Verwijder de tijdelijke internet bestanden in Internet Explorer en start de browser opnieuw

Bladersnelheid

Indien bladeren door Sharepoint mappen in de verkenner traag is, schakel dan het automatisch detecteren van proxy instellingen in de Internet Explorer opties uit: Internet Opties > tabblad ‘Verbindingen’ > LAN Instellingen