BPOS en Office 365 advies en implementatie

Office 365: kiezen voor P1 of E1?

Office 365 wordt geleverd in 2 verschillende versies: de P en E abonnementen. Microsoft profileert deze als versies voor kleine en grotere bedrijven repectievelijk. Er is echter geen minimum afname voor de E abonnementen en wij zijn dan ook van mening dat het E abonnement voor vele bedrijven de betere keuze is.

Het is belangrijk direct de juiste keuze te maken aangezien wisselen van P1 naar E abonnement niet zomaar mogelijk is. Een latere switch zal inhouden dat een nieuwe omgeving zal moeten worden opgebouwd en data handmatig zal moeten worden gemigreerd.

Om te beginnen op een positieve noot. Het grootste pluspunt voor de P1 versie is de prijs/functionaliteit verhouding. Naast Exchange, Sharepoint en Lync bevat het de Office Web Apps en Access Services. Voor een vergelijkbaar E abonnement (E2) met Office Web Apps betaal je meer dan twee maal zo veel. Kijk hier voor een Office 365 prijsoverzicht. Ook zijn de P1 abonnementen per maand opzegbaar waar dit voor de E abonnementen een jaar is.

Kijken we echter naar het totale pakket van functionaliteit, veiligheid, flexibiliteit en ondersteuning dan zien we dat er goede redenenen zijn om te gaan voor een E abonnement. We hebben de voornaamste voordelen van de E abonnementen (E1 – E4) ten opzichte van het P1 abonnement hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen E abonnementen ten opzichte van P1

  • Geen maximum aantal gebruikers. De P1 versie ondersteund maximaal 50 gebruikers, daarboven is er geen migratie naar een E abonnement mogelijk. Er zal een volledige nieuwe installatie moeten worden opgestart met een E abonnement
  • HTTPS ondersteuning in Sharepoint. In de E abonnementen worden gedeelde documenten en andere bedrijfsgegevens versleuteld over internet getransporteerd, in de P1 versie is dat niet het geval.
  • Eigen DNS beheer. In de E abonnemen blijft het DNS in eigen beheer, voor de P1 versie wil Microsoft het DNS beheer zelf in handen houden. Dat betekent dat de huidige dns records voor web- en andere diensten opnieuw bij hen dienen te worden opgebouwd. Microsoft ondersteund slechts enkele record typen
  • Sharepoint opslag uitbreidbaar. Sharepoint opslagruimte is standaard 10 Gb + 500 mb per gebruiker, binnen de E abonnementen kan extra opslagruimte worden aangeschaft. In P1 is het niet mogelijk om dit verder uit te breiden
  • Meerdere smaken. In de E abonnementen is het mogelijk de dienst uit te breiden met losse Exchange licenties, Kiosk licenties, Archivering, extra opslagruimte etc. In de P1 versie is er slechts één uitbreiding, een Office 2010 licentie.
  • Uitgebreide support. In de E abonnementen wordt telefonische support geboden of kan een Service Request via het internet worden gestart. In de P1 versie is men is aangewezen op community support (forums), het is niet mogelijk te bellen of een Service Request aan te maken.
  • Koppeling met bedrijfsnetwerk mogelijk. In de E abonnement is het mogelijk te koppelen met het bedrijfsnetwerk voor Single Sign On of Active Directory synchronisatie. Binnen P1 is dit niet mogelijk.

Voor ons zijn bovenstaande de grootste pluspunten voor de E abonnementen. Gezien het feit dat email en samenwerken voor veel bedrijven kritische toepassingen zijn zult u dan ook niet snel van ons het advies horen voor de P1 versie te gaan. Daarbij zij de prijzen van de E abonnementen zeer redelijk te noemen.