Google Apps Sites overzicht: de bouwblokken

Google Sites zijn een standaard onderdeel in Google Apps. Je kunt hiermee een intranet, extranet of website bouwen en op deze manier gemakkelijk informatie delen met collega’s of partners. Daarbij kun je gebruik maken van diverse kant-en-klare thema’s en gadgets (plug-in’s).

In dit artikel proberen we u een idee te geven van de bouwblokken van Google Sites.

Een site kan, zoals we van Google gewend zijn, geheel binnen de browser worden samengesteld zonder de noodzaak voor externe software:

Bovenstaande editor biedt de mogelijkheid gemakkelijk de pagina-layout te wijzigen en gadgets toe te voegen:

Naast deze standaard gadets kunnen ook door derden geprogrammeerde gadgets worden gebruikt.

Middels de door Google aangeleverde gadgets is het eenvoudig informatie uit bijvoorbeeld Google Docs en Agenda toe te voegen. Noot dat de uiteindelijke lezer dan ook toegang dient te hebben tot de ingevoegde inhoud.

Het is jammer dat alleen hele documenten kunnen worden ingevoegd en niet bijvoorbeeld alle Docs documenten met het label ‘extranet’ of ‘formulieren’. Deze moeten dan toch weer apart worden geupload.

Het handigst is in dit geval om op een pagina handmatig een url link aan te maken naar het gedeelde label.

‘Out-of-the-box’ zijn er een aantal verschillende typen paginasjablonen in Google Sites op basis waarvan we nieuwe pagina’s kunnen aanmaken:

Aankondigingen kunnen elke vorm van berichten zijn waarop anderen dan weer kunnen reacties kunnen plaatsen.

In een ‘Bestanden‘ pagina kunnen bestanden worden opgeslagen en geraadpleegd. Ook is er de mogelijkheid voor de gebruikers op de hoogte te blijven van wijzigingen middels email updates.

Een lijst kan een willekeurige lijst zijn met gedefinieerde kolommen zoals bijvoorbeeld een telefoonlijst.

De webpagina is een ‘normale’ pagina zoals in de eerste afbeelding in dit artikel, deze kunnen naar eigen smaak worden ingericht.

Zeker voor intranet en extranet toepassingen zijn er kwa opmaak zijn er voldoende mogelijkheden om de sites vorm te geven. Voor webpagina’s is het wat moeilijker om deze er voldoende Web 2.0 uit te laten zien.

Er zijn mooie dingen mogelijk met Google Sites, zeker in combinatie met gedeelde Google Docs en Agenda’s komt ‘Sites’ echt tot zijn recht.