Microsoft 365 2017-05-11

E-mail versleutelen in Outlook

E-mail technieken zijn van oudsher niet ontwikkeld met beveiliging als speerpunt. Als gevolg daarvan is ook tegenwoordig nog veel e-mail communicatie niet beveiligd. Als verzender van een e-mail weet je nooit zeker dat je e-mail versleuteld gaat worden of niet, dat is voor veel bedrijven/sectoren een probleem als het aankomt op vertrouwelijke e-mails. Uit het oogpunt van naleving van wet- en regelgeving en/of contractuele overeenkomsten kan e-mail versleuteling dan zelfs noodzakelijk zijn.

Microsoft 365 voorziet hierin met een oplossing voor versleuteld mailen die is opgenomen in bijvoorbeeld het E3 of Business Premium abonnement. Het mooie van deze oplossing is dat er hierbij geen additionele software of ingewikkelde configuratie nodig is bij zowel de verzender als de ontvanger.

Hoe gaat Outlook versleutelen in zijn werk?

Een gebruiker geeft bij een bericht aan als hij deze wil versleutelen, dit gebeurt via de knop ‘Vertouwelijkheid’ in Outlook:

Hierbij kan gekozen worden voor verschillende niveau’s van versleuteling, deze niveaus kunnen worden aangepast door de beheerder, bijvoorbeeld:

  • Intern vertrouwelijk: Het bericht is uitsluitend bedoeld voor interne gebruikers, het mag worden gewijzigd maar niet gekopieerd of afgedrukt
  • Extern vertrouwelijk – Alleen weergeven, het bericht mag niet worden gewijzigd, gekopieerd of afgedrukt
  • Openbaar: Het bericht wordt niet versleuteld
  • Beschermd: Het bericht wordt versleuteld

Naast de handmatige versleuteling middels de knop Vertrouwelijkheid kunnen er ook regels worden gedefinieerd door de beheerder waarbij berichten die aan bepaalde criteria voldoen automatisch worden versleuteld. Zo kun de organisatie ervoor kiezen om bijvoorbeeld berichten naar bepaalde adressen of domeinen, met bijvoorbeeld een bijlage, of bepaalde sleutelwoorden in het bericht te versleutelen.

Nadat het bericht is verzonden krijgt de ontvanger een versleutelde e-mail binnen, als de ontvanger ook een Microsoft 365 / Outlook.com gebruiker is, dan is de e-mail direct leesbaar:

Als de ontvanger een Gmail of Yahoo account is dan wordt de e-mail zo weergegeven:

Nadat je hebt aangemeld wordt de versleutelde e-mail in je web browser weergegeven.

Als de ontvanger geen gebruik maakt van een van de grote online e-mail aanbieders dan ontvangt de gebruiker een eenmalige code gebruiken die men per separate e-mail ontvangt.

Mocht bovenstaande je aanspreken neem dan contact met ons op, wij regelen het dan graag voor je in.

bekijk ook

gerelateerde artikelen

planning
Microsoft 365 2021-09-10

Microsoft Secure Score: hoe veilig zijn de gegevens van mijn bedrijf?

Naar bericht
avg
Cloud 2021-09-08

Hoe beveilig ik mijn bedrijf tegen ransomware?

Naar bericht
data
Microsoft 365 2021-09-06

Multi factor authenticatie instellen voor Microsoft 365

Naar bericht

Vragen of meer informatie?

Plan een vrijblijvend adviesgesprek met onze specialisten.

We helpen u graag. Bel ons.