Skype is nu Teams – zullen we even team(s)en?

Van Lync naar Skype naar Teams in een paar jaar tijd, hou je vast, Microsoft gaat snel. Maar waar de overstap naar Skype voornamelijk in de naam zat is er met Teams toch wel wat meer aan de hand. Teams is nu dé centrale communicatie hub in Office 365 en dat werkt eigenlijk heel fijn!

Teams bestaat eigenlijk uit 2 delen:

  • Het deel waarin je samenwerkt met ad-hoc contacten en (video-)gesprekken voert, dit bevat de Skype functionaliteit en meer!
  • Én het deel waarin je samenwerkt in een vastgesteld team: Aan een opdracht, aan een onderwerp of met je afdeling

Maken we een vergelijk met de Skype functies dan zien we dat er toch wel veel is veranderd:

Chats

Bestanden die in een chat gedeeld worden zijn zichtbaar in een apart tabblad ‘Bestanden’ en worden automatisch in je Onedrive opgeslagen in een apart mapje voor Teams chatbestanden.

Vanuit een chat kun je een (video-)gesprek starten of alleen je scherm delen, zonder gesprek. Je kunt apps toevoegen toevoegen aan een chat, bijvoorbeeld een document, website of youtube filmpje. Ook kun je heel gemakkelijk personen toevoegen aan een chat of gesprek:

Je kunt emoticons, gifs en stickers toevoegen aan je chats:

Gesprekken

Je kunt een gesprek starten op verschillende manieren: Vanuit het onderdeel ‘Oproepen’, vanuit een (groeps-)chat of vanuit een Team chat met de knop ‘Nu vergaderen’. Je kunt ook een Teams gesprek plannen vanuit Outlook.

Je kunt deelnemen aan een gesprek via de Teams app op je computer of mobiel apparaat, of zelfs via de web browser zonder extra software te hoeven installeren. Je kunt gesprekken voeren met collega’s en externe personen, met of zonder Microsoft account.

Daarnaast zijn er nog wat geavanceerde mogelijkheden, zo kun je ook gesprekken opnemen naar Microsoft Stream, waarin deze ook naar tekst kan worden omgezet. Een leuke mogelijkheid is ook om in een videogesprek de achtergrond te vervagen zodat alleen je gezicht zichtbaar is (en binnenkort zul je ook een andere achtergrond kunnen kiezen):

 

Overschakelen naar Teams

Je organisatie wordt automatisch omgezet naar Teams, je Skype app zal dan niet meer werken. In de plaats daarvan kun je de Teams app op je computer en mobiel apparaat gebruiken.

Voor nieuwe Office 365 installaties wordt Teams automatisch mee geïnstalleerd, voor oudere installaties moet je dat zelf even doen via https://teams.microsoft.com/downloads

Veel plezier en tot teams!